4.07.2010

Toxic Beauty


Mi-am luat zilele trecute un fond de ten absolut genial (isi face treaba foarte bine, acopera, rezista, ce mai...nota 10). M-am apucat ieri sa imi ordonez colectia de reviste Elle (ca numai pe astea le pastrez, restul merg pe directia cosului de gunoi, so sorry for them) si am dat peste un articol care m-a pus pe ganduri. Mi-am dat seama ca nu sunt deloc preocupata pe continutul produsului atata timp cat efectul este cel scontat. Fondul meu de ten nou se pare ca este foarte toxic. Problema e ca avem prea mare incredere in marii producatori de cosmetice. Stiam eu ceva ceva, dar recunosc ca nu m-am interesat prea mult. Stiu ca sapunul si samponul contin laureth sau sau lauryl care nu sunt bune deloc. Chiar auzisesi o statistica conform careia intr-un an absorbim 2 kg de toxine.
M-am hotarat sa fiu mai atenta de acum cu produsele pe care le folosesc( bineinteles ca nu o sa arunc toate cosmeticele si sa incep sa imi refac stocul cu produse friendly, dar oricum o sa incerc sa le scot pe cat posibil pe cele toxice din rutina zilnica)
Eu propun sa facem o listuta cu produse cat mai sanatoase. O sa incep sa ma uit si eu la ce am prin dulap si pe masura ce le parcurg o sa le notez pe blog. Ce ziceti? E o idee buna?

Pentru inceput o sa postez o lista cu ingrediente toxice, cred ca o sa fie foarte utila. Sau si mai simpla, va recomand sa intrati pe CosmeticDataBase, scrieti lista de ingrediente si va spune gradul de toxicitate ( se masoara de la 0 la 10).


Lista neagra :

  • Acizii (alpha hydroxy acid; acrylamide; alcohol Denat; acid lactic; acid glycolic; alkylphenol ethoxylates) - banuite ca ar fi cancerigene si perturbatori hormonali.
  • Aluminiu : stim cu totii de ce;
  • BHA (Butylated Hydroxyanisole), BHT(Butylated Hydroxytoluene) cocamidopropyl : sunt cancerigene, pot provoca acnee si iritatii;
  • DEA(diethanolamine), MEA(monoethanolamine), TEA(triethalonamine) - pot provoca reactii alergice, uscarea parului si a pielii;
  • Ingredientele cu terminatii in myreth, oleth, laureth, ceteareth : pot perturba sistemul nervos
  • Formaldehida : alergii, dermatite, oboseala cronica
  • Ftalatii (phtalates) - pot provoca infertilitate(sunt interzisi in UE si SUA)
  • Hydroquinone : pot provoca hiperpigmentari
  • Imidazolidinyl urea si diazolidinyl urea : considerate a fi principala cauza pentru aparitia dermatitei;
  • Isopropyl alcohol : iritatii, dermatite, eczeme;
  • Lanolina : poate provoca acnee;
  • Ingreditente cu extensiile laureth si lauryl : pot provoca iritatii, caderea parului , eczeme si many more;
  • Metyl(chloro)isothiazolinone : daunator pt dezvoltarea sistemului nervos;
  • Octyl stearate : poate cauza acnee, dermatita de contact, alergii;
  • Parabeni : pot produce infertilitate
  • Ingrediente PEG(propylene glycol, poliethylene glicol) : subtante cancerigene !!
  • Parfum : hmm...hai next ca la asta nu renunt; am sa suport cu stoicism migrenele :P
  • Petroleum, petrolatum, ulei mineral, vaselina, parafina si alte substante asemenea : sunt comedogene si cauzeaza deshidratarea tenului;
  • Sodium dehydroacetate : provoaca mutatii in aparatele reproductiv, endocrin si neurologic;
  • Talc : cancerigen
  • Toluene : iritatii; inhalat poate fi fatal

V-a pus pe ganduri? Pe mine da.

16 comentarii:

Oana spunea...

Buna, Sim! Ai un premiu la mine pe blog. Pupici

Beatrix spunea...

Si pe mine m-a pus pe ganduri de mult timp, parca imi si imaginez fiecare femeie cu o lista lunga pana in pamant cu ingrediente No-NO de fiecare data cand cumpara un produs:))

Nu stiu daca in totalitate vor fi produse bio sau naturale 100%, tot trebuie o chimicala ca sa le converse o durata de timp mai indelungata.

mosaid spunea...

Fie ca e vb de mancare sau cosmetice, e bine sa fim constienti ce riscuri ne asumam cand le folosim, so citirea etichetei inainte sa dam banii e tot timpul good practice.

Vb de produse bio, in bucuresti au inceput sa apara, mai timid ce-i drept, astfel de magazine; dar daca nu exista cerere de astfel de produse, mi se pare normal sa ramana la stadiu de tentativa de afacere.

Cine isi pune problema sa cumpere inteligent, cu siguranta are neuroni antrenati si putem vb de o lista imaginara in cazul asta :)), si nu ar mai fi atat de problematic.

So, smart shopping to you, girls!

Iulia spunea...

Ah, sunt tare curioasa ce fdt ti-ai achizitionat :D

Sim spunea...

Max Factor lasting performance. E destul de uscat (sau oricum nu la fel de uleios ca fondul de ten de la vichy) se aseaza bine pe ten si nu se observa ca esti data cu fond de ten, are un aspect foarte natural.
Din pacate l-am ales in graba si nu am nimerit nuanta prea bine, e cu un ton mai inchisa decat am nevoie. :-s
Aaa...si chiar rezista. Nu se ia pe haine :d

Iulia spunea...

Awww :X problema mea vesnica cu hainele/telefonul

Anonim spunea...

Simi,

Cand ti-am spus eu ca toate prostiile astea contin chimicale, multe chimicale, nu m-ai ascultat. Le-ai numit rautati !

Repet inca o data: toate acestea va imbatranesc mult mai devreme !

Voi sunteti frumoase, deosebite, cu roseata naturala. Credeti ca noi, masculii, alergam dupa "fonduri de ten" ? Eroare !
Alergam dupa fete frumoase, inteligente, care degajeaza o frumusete NATURALA !
Dupa "restul" alergam doar pt. aventuri de scurta durata !

Pa, pa !

Loriana spunea...

E adevarat ca zilnic absorbim chimicale - in mancare, cosmetice, aer. Nu ar strica sa fim un pic mai atente cu ce mancam sau punem pe corp. Lista ta e foarte buna, si chiar daca nu tinem mereu cont de o astfel de lista, e bine sa stim ca aceste produse, pe termen lung, s-ar putea sa aiba si efecte nocive. Asta nu inseamna sa nu ne mai dam niciodata cu un fond de ten - spre exemplu. Dar insemana ca putem sa ne plimbam prin parc, sa ducem gunoiul sau sa mergem in vizita la mama fara fond de ten. Anonimul de mai sus zicea bine: exista o frumusete naturala in fiecare, si nu e bine sa o "mascam " mereu.

Beatrix spunea...

Helo again, ai un premiu la mine pe blog :D

SoSheSays spunea...

Hmm si pe mine m-a pus pe ganduri acum un an timp in care am incercat totusi sa inteleg problema si se pare ca acele substante sunt nocive in cantitati mari si nu intr-o cantitate infima de nu stiu cat la suta intr-un produs cosmetic...Normal ca imi place sa citesc in lista de ingrediene cat mai multe extracte naturale si nu cumpar pe cele care au o ditamai lista de chimicale dar nu pot nici sa trec la cosmetice bio si nu pot sa explic de ce dar am o mica ezitare mai ales ca cineva a comentat la mine pe blog faptul ca sistemul dr haushka i-a facut mai mult rau decat bine...si asta pentru ca avea uleiuri vegetale iar persoana avea ten gras dar acele produse se adresau teoretic personaleor cu ten gras! Asa ca..nu stiu..

Iulia spunea...

Buna. Te asteapta un premiu la mine dar si o provocare. :D

Sim spunea...

Multumesc mult fetelor pentru premii. Raspund diseara la ele.

Roxana spunea...

Exista produse bio eficiente si cosmetice bio ineficiente, la fel ca in cazul cosmeticelor cu chimicale. Daca vrei sa incerci cosmetice bio, pot sa-ti ofer mostre din mai multe.

Sim spunea...

@Roxana : esti foarte draguta. Ti-am urmarit blogul si mai ales review-urile la produsele bio. E o sursa foarte buna de informatie. :)

Anonim spunea...

Exista make-up mineral care este natural si f bun pentru ten. De obicei, produsele cosmetice de masa (adica cele din supermarket, chiar si farmacii) sunt pline de chimicale pentru ca sunt ieftine si usor de obtinut.
In acelasi timp, exista un alt "atac" al cosmeticelor, de data asta asupra mediului. Multe ingrediente sunt de origine animala si sa nu va inchipuiti ca au rugat frumos vacuta si sa le dea niste acid stearic. Apoi sunt multe produse testate pe animale. Si la fel, nu e o actiune blanda. Va zic asta ca sa va dati seama prin cate procese nefericite trece cremuta aia ambalata frumos...

Alex spunea...

Interesant. stiam de cateva de pe lista, dar nu m-as fi gandit ca pot fi atatea.
Talc?? serios? stiti ca se zice si de paine ca e cancerigena. deci nu putem folosi talc pentru bebelusi?

Trimiteți un comentariu